Využijte akci na ETANI pleťové séra za 599Kč.
Zákaznická podpora:+420 739 610 850

ROZŠÍŘENÉ PÓRY NA PLETI PŘIDÁVAJÍ VĚKU! PORADÍME, JAK JE MINIMALIZOVAT

Rozšířené póry jsou přirozenou, avšak nechtěnou součástí pokožky. Víte, jak je efektivně zredukovat?

Rozšířené póry představují v oblasti krásy významného strašáka. Proč? Rozšířené póry nás činí napohled staršími, než ve skutečnosti jsme, kromě toho mohou být příčinou vzniku bolestivých pupínků či nevzhledných černých teček. Ačkoli boj s nimi není vůbec jednoduchý a je nemožné se jich úplně zbavit, lze je správnou péčí alespoň minimalizovat.

Co jsou rozšířené póry a kde se nejčastěji objevují?

Póry představují přirozenou součást naší kůže. Díky nim může naše pokožka dýchat a vylučovat kožní maz i škodliviny, což je nezbytné pro její celkovou kondici. Pokud je naše hormonální hladina v rovnováze a pleť netrpí rozšířenými póry, prochází skrze ně kožní maz přirozeně ven a rovnoměrně se rozprostírá po pokožce, aniž by jí škodil. Problém nastává v případě, kdy pokožka trpí na rozšířené póry, a kožní žlázy produkují více mazu, než by měly. Ten se pak mísí s vnějšími nečistotami, prachem a odumřelými kožními buňkami. Vlivem toho dochází k zanesení či ucpání pórů. Ucpaný pór pak působením oxidace na vzduchu získá tmavší barvu, proto na svém obličeji můžete pozorovat nevzhledné černé tečky, které zbytečně ubírají na půvabu.

1_1

Co způsobuje rozšiřování pórů?

Z velké části jsou na vině především hormony. Hormonální nerovnováha způsobuje abnormální tvorbu kožního mazu na pokožce, který po smíchání s dalšími látkami ulpí uvnitř póru a to způsobí jeho rozšiřování. Rozšířené póry však mohou být i důsledkem špatné životosprávy. Kouření, pití alkoholu či stres jsou dalšími významnými faktory, které se neblaze projevují na kondici pokožky. Mezi viníky rozšířených a ucpaných pórů lze bezpochyby také zařadit i prašné či znečištěné ovzduší, nedostatečnou nebo špatně zvolenou hygienu. Protože jsou póry přirozenou součástí pokožky, je nemožné se jich úplně zbavit. To ovšem neznamená, že nemůžete docílit čisté a hladké pokožky. Pokud své pleti poskytnete pravidelnou, správnou a dlouhodobou péči, rozšířené póry se stáhnou a budou čisté, tudíž téměř neviditelné.

8 tipů, jak zredukovat rozšířené póry na pokožce 

  1. Správné čištění

Ať už patří líčení k vaší každodenní rutině nebo ne, nikdy byste neměla zapomínat na pravidelné a důkladné čištění pleti ráno i večer. Během dne na pokožce ulpí mnoho nečistot, které ji zatěžují a mohou navíc způsobovat ucpávání pórů. Během noci pak vaše pokožka regeneruje a odplavuje toxiny. Právě proto si zaslouží kvalitní péči ideálně dvakrát denně. Pozor však na mýty ohledně čištění pleti. Voda ani obyčejné mýdlo nestačí. Mýdla totiž obsahují ztužovací látky, které mohou být příčinou zanesení pórů. Pro důkladné a zároveň šetrné očištění pleti jsou vhodné například lehké čistící pěny s obsahem pantenolu a přírodních olejů.

  1. Dobře zvolená kosmetika

Vhodná kosmetika je klíčem ke krásné a zdravé pokožce. Protože rozšířené póry způsobuje nadměrná tvorba kožního mazu, vyhněte se hutným a příliš mastným přípravkům. Zároveň však dejte pozor, abyste nezvolila takovou kosmetiku, která vysušuje a dráždí, protože tím jen podpoříte své kožní žlázy k větší produkci mazu. Dobrou volbou je kosmetika s přírodními oleji bez parfemace a přidaného alkoholu, která je pro pokožku zdrojem živin a cenných látek.

  1. Pozor na doteky

I když nás covidová doba naučila až úzkostně dbát na hygienu rukou, častými doteky mířenými na svůj obličej přenášíme na pleť mnoho bakterií a nečistot. Pokud si tedy neustále saháte do obličeje, zvyšujete tím riziko zanesení pórů.

  1. Peeling

Součástí pravidelné péče o pokožku by měl být kvalitní a šetrný peeling, který spolehlivě zbaví pleť odumřelých kožních buněk a minimalizuje tak riziko zanesení pórů. Pokud jste majitelkou mastné či smíšené pleti a trápí vás rozšířené póry, dopřejte si peelingovou očistu klidně i několikrát týdně.

  1. Šikovní pomocníci

K ucpání póru mnohdy stačí i malá, téměř neviditelná šupinka odumřelé kůže. Jestliže na svém obličeji pozorujete odlupování kožních buněk či zvýšenou tvorbu černých teček, nebojte se kromě pravidelného peelingu sáhnout i po šikovných kosmetických pomocnících. S očištěním pleti od staré pokožky vám mohou snadno pomoci třeba ultrazvukové špachtle, které navíc podporují snadnější vstřebávání kosmetických přípravků do pokožky. Čistící vibrační kartáčky zase odvádí skvělou práci v hloubkovém čištění rozšířených pórů.

  1. Pleťové masky

Na rozšířené a zanesené póry jsou nejlepší volbou slupovací pleťové masky s obsahem jílu. Dokáží z pokožky vytáhnout přebytečnou mastnotu a zároveň ji pomoci od zrohovatělých odumřelých kožních buněk. Po jejich aplikaci bude vaše plet čistá a dokonale připravená přijmout výživu a prospěšné látky z hydratačního krému či séra, které následně použijete.

  1. Hydratace

Dostatečná hydratace je klíčem ke krásné pleti. Kyselina hyaluronová dokáže pokožku dostatečně hydratovat, a ta je pak krásně pružná, svěží, odolnější. Platí zde zkrátka jednoduché pravidlo. Pleť, která má dostatek vláhy, nemá potřebu tvořit nadměrné množství kožního mazu. Pro hloubkovou hydrataci se vyplatí vsadit na přírodní kosmetiku s vysokým obsahem vitamínů a minerálů. Vhodná je například kosmetika pro každodenní péči s opunciovým olejem. Opunciový olej má na pleť pozoruhodné regenerační, zklidňující a hydratační účinky. Dokáže pleti dodat široké spektrum vitamínů, mastných kyselin a dalších potřebných látek.

  1. Ledová masáž

Na rozšířené póry v oblasti nosu, čela i tváří můžete zkusit osvěžující masáž. Pomalým přejížděním kostkou ledu po problematických částech obličeje dosáhnete toho, že se póry téměř okamžitě zúží, zmizí přebytečný maz a pokožka bude viditelně jasnější.

 

ZDROJE:

Minimise enlarged visible pores advice Eden Skin Clinic

How to Prevent and Treat Clogged Pores – Kiehl's (kiehls.com)

Making peace with your enlarged pores. - The Beauty Issue