Využijte akci na top sadu za 999Kč.
Zákaznická podpora:+420 739 610 850

PERUÁNSKÁ MACA HORSKÁ A JEJÍ ÚČINKY NA LIDSKÝ ORGANISMUS

Všechny tyto termíny popisují stejnou rostlinu. Proč je Maca tak oblíbená a jaké má účinky?

Co je peruánská maca?

Maca (Lepidium meyenii) je rostlina, jejíž kořen se konzumuje jako potravina a používá se k lékařským účelům. Roste výlučně v nadmořské výšce 4.000 a 4.500 v centrálních peruánských Andách, zejména v Junin plošiny a používá se tradičně pro zvýšení plodnosti. Je to jediná jedlá zelenina, která roste v takových výškách.

Maca je také známá jako „peruánský ženšen“ (ačkoli nepatří do rodiny ženšenu) nebo „peruánská viagra“. Přízviska si získala díky tomu, že se používá jako oblíbený prostředek pro zvýšení vytrvalosti, energie a sexuální funkce. Obvykle se užívá jako pilulka, tekutý extrakt nebo prášek.

Na základě provedených výzkumů a studií z roku 2008, vědci zjistili, že maka může pomoci zmírnit sexuální dysfunkce přirozeným zvýšením serotoninu v organismu. Do studie bylo zapojeno 20 lidí s depresí, kteří trpěli sexuální dysfunkcí způsobenou těmito příznaky. Výsledky ukázaly, že maka může zvýšit nárůst sexuálního libida. Po více než 2000 let používají Inkové tento kořen jako zdroj energie, výživy a péče. Kořen maky se považuje za ‘ adaptogen‘, který pomáhá čelit stresu a upravuje tok endokrinního systému.

Kdy sáhnout po peruánské mace při výběru doplňku stravy?

  • Únava
  • Neplodnost
  • Příznaky menopauzy
  • Ženská frigidita 
  • Mužská impotence

Ve skutečnosti je Maca považována za přírodní viagru, protože zvyšuje hladinu testosteronu, normalizuje steroidní hormony a stimuluje libido. Rovněž minimalizuje příznaky menopauzy a zabraňuje menstruačním křečím.

Experimenty provedené v západních laboratořích potvrdily, že maca má omlazující účinek na reprodukční systém u mužů i žen. Ve skutečnosti zvyšuje mužskou plodnost, protože působí na zrání a počet spermií, zlepšuje motilitu a schopnost oplodnit vajíčko.

Maca zvyšuje hladinu kyslíku v krvi, což má za následek zvýšenou vitalitu a odolnost. Jako adaptogen reguluje endokrinní systém tím, že pomáhá vyrovnávat se s duševním a fyzickým stresem. A navíc zlepšuje funkci neurotransmiterů.

Maca je skvělým doplňkem stravy pro zdraví u obou pohlaví. Dokáže stimulovat hormony a zajistit hormonální rovnováhu, čímž ovlivňuje také kvalitu a zdraví pleti. Pokud vás tedy trápí akné, může pomoci vyřešit také tento problém. Pokud má však problematická pleť ve vašem případě souvislost s nerovnováhou hormonů v těle.

Druhy macy peruánské

Maca peruánská roste v různých odrůdách, které se liší barvou slupky bulvy. Druhy macy mají barvu bílou, žlutou, žluto-bílou, růžovou, červenou, fialovou, šedou a černou. Jejich barva určuje vlastnosti a samotné účinky macy.

  • Jedna z nejoblíbenějších mac je žlutá maca, ta je vyhledávána pro svojí příjemnou nasládlou chuť. Pomáhá při neplodnosti, posílení imunity, hormonální rovnováze.
  • Typ červené maky má blahodárné účinky na kosti, prostatu a podobně jako ostatní macy dodává energii a vitalitu.
  • Nejsilnější ekotyp kořene je maca negra (černá maka). Tento druh kořene maca je nejsilnějším antioxidantem, který má velký vliv na vitalitu, dobrý spánek nebo odbourání stresu. Zajišťuje psychickou odolnost, pomáhá při hormonální nerovnováze a posiluje také paměť.
  • Nevíte, jaký druh zvolit? Vyzkoušejte naši novinku. Doplněk stravy Maca 3v1 forte (Lepidium Meyenii) je spojení 3 odrůd macy peruánské – macy žluté, červené a černé. 

Jak ovlivňuje maca organismus ženy v menopauze?

Studie ukázala, že maca celkově může pomoci snížit úzkost a depresi u postmenopauzálních žen. Pro účely této studie bylo osloveno 14 žen po menopauze. Ženy užívaly užívaly 3,5 g práškového macy šest týdnů, poté po dobu šesti týdnů placebo. Studie ukázala, že užívání macy přispívá ke snižování úzkosti a deprese, stejně jako ke zlepšení sexuálních funkcí.

Přínosy užívání kořene maca jsou:

  • Hormonální rovnováha
  • Zvýšená energie, vitalita a odolnost
  • Posílení paměti
  • Stimulátor plodnosti a zvýšení libida

Doporučené dávkování macy

Dávkování se může pohybovat od 500 do 2000 mg denně. Nicméně po dlouhou dobu nepřekračujte 500 mg denně. Stejně jako u mnoha bylin nebo doplňků stravy doporučujeme po měsíčním užívání týdenní pauzu. Tato bylina je dostupná jako prášek, ve formě kapslí, nebo může být také prodávána jako extrakt, jehož síla se může lišit. Mnoho doplňků má extrakt 4: 1.

Prášek Maky můžeme přidat (1 čajová lžička) do müsli, mléčného koktejlu, pudinku, koláčů, jogurtu nebo salátů.

Gelatinizovaná maca   

Vyhledávaná je tzv. gelatinizovaná maca. Jedná se o pojem odvozený od způsobu zpracování této rostliny, kdy se odstraní škrob, který je hůře stravitelný. Díky speciálnímu typu zpracování zůstane zachované maximální množství účinných a výživných látek. Na závěr se kořen usuší a umele. Takto zpracovaná maca se dobře rozpouští a je pro tělo lépe stravitelná.

Maca je přirozeně bohatá na minerály – vápník, železo, hořčík, selen, obsahuje 10% ušlechtilých bílkovin a 7 esenciálních aminokyselin. je bohatá na vitamíny – C , B1, B2, B3, B6, B12, E. Je zdrojem nezbytných vitamínů a minerálů a rovněž je bohatá na fytosteroly – rostlinné steroly schopné odbourávat špatný cholesterol.