Využijte akci na top sadu za 999Kč.
Zákaznická podpora:+420 739 610 850

DOPŘEJTE SVÉ POKOŽCE BĚHEM LÉTA ZDRAVÉ OPALOVÁNÍ

Proč jsou pro nás sluneční paprsky důležité, co udělají s pokožkou, a existuje zdravé opalování?

O škodlivosti nadměrného slunění a nutnosti se neustále chránit před UV zářením bylo řečeno již mnoho. Je tedy téměř těžko uvěřitelné, že by záměrné vystavování se slunci mohlo být pro naše zdraví prospěšné. Jak to tedy s opalováním ve skutečnosti je a existuje vůbec zdravé opalování?

Je opalování zdravé?

Zejména během letních měsíců více zaměřujeme svou pozornost především k ochraně své pokožky před působením UV záření. Zásobíme se ochrannými krémy, pořizujeme do šatníku pokrývky hlavy a vzdušné oblečení, které má za úkol chránit naši kůži před sluncem, přičemž ty nejparnější dny se skrýváme ve stínu stromů nebo slunečníku. Ačkoli je správná letní péče o pokožku zcela nezbytná, neměli bychom zapomínat, že slunce není nepřítelem naší pokožky, naopak jeho paprsky jsou pro náš život nesmírně důležité. Ne nadarmo jedno známé přísloví říká: “Kam nemůže slunce, musí lékař.” A nutno podotknout, že se v něm skrývá mnoho pravdy. Sluneční paprsky jsou totiž pro naše zdraví značným přínosem.

Jaké benefity přináší zdravé opalování?

Vystavení se vstříc slunečním paprskům je nejlepší způsob, jak našemu tělu přirozenou formou pomoci s tvorbou vitamínu D. Vitamín D je nezbytný pro silnou stavbu kostí, činnost mozku i imunitu, jenže dodat ho tělu v dostatečné míře není právě snadný úkol. Z potravin a výživových doplňků ho získáme jen v minimálním množství, a proto je sluníčko tím správným a nenahraditelným pomocníkem, jak svůj organismus zásobit vitamínem D. Proč tělo vlastně tento vitamín D potřebuje a jak zdravé opalování ovlivňuje naše zdraví?

  • Silné a zdravé kosti: Vitamín D podporuje absorpci vápníku v těle, čímž pozitivně ovlivňuje nejen jejich sílu a odolnost, ale také působí jako prevence před artritidou a osteoporózou.
  • Posílení imunity: Pro imunitní systém je vitamín D nenahraditelný. Pomáhá v boji a odolnosti proti běžným nemocem, ale také snižuje riziko srdečních onemocnění.
  • Kvalitní spánek: Zdravé opalování pomáhá regulovat cirkadiánní rytmus, čímž tělo přirozeně pozná, kdy je čas na odpočinek, což způsobuje zkvalitnění spánku, během kterého si tělo odpočine a zregeneruje.
  • Lepší funkce mozku: Bylo prokázáno, že vitamín D celkově zlepšuje funkci i vývoj mozku, což má blahodárný vliv na soustředěnost a paměť.
  • Dobrá nálada a méně depresí: Působení slunečních paprsků vede k uvolňování hormonu serotoninu, který zlepšuje naši náladu, podporuje pocit vyrovnanosti, klidu a soustředěnosti.

Zdravé opalování je tedy velmi přínosné nejen tím, že činí naši pokožku přitažlivě bronzovou, ale především svým vlivem na naši celkovou kondici. Primárně však musíme myslet na ochranu svého zdraví i na ochranu své pokožky. Pro dostatek vitamínu D získaného ze slunce není nutné strávit opalováním celý den. Jak z mnoha studií a výzkumů vyplývá, tělu stačí zhruba 15 minut odpoledního slunce třikrát týdně, aby doplnilo dostatečnou hladinu vitamínu D. Se sluněním to tedy nijak nepřehánějte a vždy se snažte držet zásad, zdravého opalování.

6 zásad pro zdravé opalování

1.Vsaďte na kvalitní opalovací krémy

Ochrana pokožky v podobě kvalitního opalovacího nejlépe také voděodolného krému s vysokým ochranným UV faktorem je naprostou nezbytností nejen při cíleném opalování, ale i během sportování nebo obyčejné letní procházce. Výši ochranného faktoru pak přizpůsobte potřebám svojí pokožky, ale také tomu, jak dlouhý pobyt na slunci plánujete, jak jste náchylní ke spálení či jakou intenzitu sluneční paprsky mají. Vyplatí se také sledovat aktuální předpověď UV indexu.

 2. Přizpůsobte letnímu počasí svůj šatník

Je přirozené, že s letními dny volíme vzdušnější materiály svého oblečení, avšak mnohdy často saháme i po kratších střizích, což nemusí být právě dobrou volbou. Pokožka na odhalených ramenou či nohách dlouhodobě vystavená přímému slunci se během letních dní snadno spálí, což může vést až k nevratnému poškození kožních buněk. Pokud se tedy nemůžete vyvarovat působení přímého slunce mezi 11 a 14 hodinou, kdy je záření nejintenzivnější, chraňte svou pokožku oblečením z lehkých materiálů, přičemž nezapomínejte ani na stylovou pokrývku hlavy. Skvělým doplňkem jsou také sluneční brýle s certifikovaným UV filtrem.

 3. Jiný kraj, jiná ochrana

Před samotným odjezdem na prázdniny nebo dovolenou je důležité zjistit co nejvíce podrobností o počasí v místě, kam chcete cestovat. Slunce totiž nerozdává spravedlivě všude stejnou měrou. V Egyptě je intenzita slunečního záření podstatně rozdílná, nežli například v Itálii nebo u babičky v jižních Čechách. Opalovací krémy nezapomínejte přibalit ani při cestě na hory, kde spolu s nadmořskou výškou roste i síla slunečních paprsků.

 4. Každá pokožka je jiná

Při letním cestování nesmíme zapomínat, že každá pokožka je jiná. To, že místní obyvatelé mohou bez obav chodit celé dopoledne s odhalenými rameny na slunci, aniž by se spálili, nezaručuje, že vaše pokožka nebude již po hodinové procházce venku spálená. Hlavním měřítkem odolnosti proti spálení je zejména pigment pokožky. Přizpůsobujte tedy ochranu svým potřebám.

 5. Obnova ochrany

At už vám více vyhovují voděodolné krémy s ochranným faktorem nebo třeba opalovací olejíčky, vždy myslete na to, že je potřeba ochrannou vrstvu proti UV záření na své pokožce pravidelně obnovovat. A to nejen po každém koupání v moři nebo bazénu. Ideálně bychom měli svou pokožku mazat každé 2 až 3 hodiny.

 6. Nezapomínejte na hydrataci

Pravidelná hydratace celého organismu i pokožky je nesmírně důležitá během celého roku, nicméně v létě je potřeba o ni dbát ještě mnohonásobně více. Především po dni stráveném na slunci dopřejte své pokožce kvalitní zklidňující a hydratační péči, během které se bude moci dostatečně zregenerovat. ETANI Hydratační odličovací pěna obsahuje D-pantenol a je tedy vhodná k aplikaci po nadměrném slunění. Pěna je vhodná ke každodenní péči o vaši pleť. Maximálně šetrné složení je vhodné pro všechny typy pleti, včetně citlivé a ekzematické.

 

ZDROJE:

Sunbathing: benefits, dangers and precautions (netdoctor.co.uk)

Opalování: Bezpečnostní opatření, výhody a jak být v bezpečí (healthline.com)

2021 - Opalování: 5 tipů pro zdravé opálení (gettotext.com)