Využijte akci na ETANI pleťové séra za 599Kč.
Zákaznická podpora:+420 739 610 850

ZAMĚŘENO NA ČERNÉ TEČKY: JAK SE JICH ELEGANTNĚ ZBAVIT?

Černé tečky jsou postrachem spousty žen. Jak se s nimi poprat, když nám začínají ubírat na kráse?

Téměř každá žena najde na své tváři nějakou menší nebo větší nedokonalost, se kterou by se s radostí rozloučila. Jednou takovou estetickou nepříjemností jsou černé tečky, které sice nejsou pro zdraví pleti nijak nebezpečné, avšak nutno podotknout, že ženám oprávněně vadí - a to zejména tehdy, když jsou velké a výrazné. Pokud černé tečky trápí i vás, určitě nepřehlédněte náš manuál plný rad a triků, které vás zbaví nevzhledných hrbolků jednou pro vždy.

Co jsou černé tečky?

Černé tečky jsou v podstatě malé hrbolky, které se na pokožce objevují v důsledku ucpaných vlasových folikulů a často bývají mírným projevem akné. Přezdívku černé si vysloužily zejména proto, že jejich povrch vypadá tmavě až černé. Objevit se mohou nejen na obličeji v zónách, kde dochází k větší produkci mazu, ale také na jiných částech těla, jako jsou záda, krk, hrudník, paže či ramena.

Kvůli barvě jsou černé tečky na kůži snadno rozpoznatelné. Jsou mírně vystouplé a nikterak bolestivé. Pokud ale dojde k napadení vlasového folikulu bakteriemi, i černé tečky se mohou zanítit, zarudnout a stát se bolestivou záležitostí. Dost často je v takovém případě na místě i návštěva dermatologa.

2

Co černé tečky způsobuje?

Černé tečky se tvoří pouze tehdy, pokud se otvory ve vlasových folikulech ucpou a vytvoří se zátka. Každý takový folikul má totiž svou vlastní žlázu, skrze kterou dochází k přirozené produkci mazu (odborně nazvané jako sebum). Jeho rolí je udržovat pokožku jemnou, hydratovanou a mladistvou. Problém ale nastává v momentě, kdy se odumřelé kožní buňky a mastnota začnou shlukovat do kožního folikulu. Na základě toho se může vytvořit bílý uzavřený hrbolek v podobě komedonu nebo naopak černý otevřený hrbolek (tedy černá tečka), který vlivem vzduchu a sbírání okolních nečistot získává tmavší odstín. Co však nejčastěji černé tečky způsobuje?

  • Nadbytečná produkce kožního mazu.
  • Hromadění bakterií Propionibacterium acnes na kůži.
  • Podráždění vlasových folikulů.
  • Snížená schopnost vylučování odumřelých kožních buněk.
  • Hormonální změny, které způsobují zvýšenou produkci mazu kolem dospívání, během menstruace nebo při užívání antikoncepce.
  • Užívání některých léků, jako jsou kortikosteroidy, lithium nebo androgeny.

Podle odborníků za černými tečkami stojí také životní styl. Je totiž zřejmé, že to, co pijete nebo jíte, má nemalý vliv nejen na samotné akné, ale i produkci kožního mazu a tím pádem tvorbu černých teček. V souvislosti s jejich vznikem mohou hrát velkou roli údajně mléčné výrobky nebo potraviny zvyšující hladinu cukru v krvi. Jedná se však pouze o domněnku, kterou odborníci podrobují dalším výzkumům.

Jak černým tečkám účinně předcházet?

Vůbec nejlepší je vždy udělat řadu efektivních opatření, které pomohou eliminovat vznik černých teček. A právě včasná prevence a správný přístup k péči o pleť je naprostým základem. Jaké rituály nedají černým tečkám žádnou šanci?

  • Pravidelné čištění - umyjte si obličej pokaždé, když se probudíte a než půjdete spát, abyste odstranili všechen nahromaděný maz. Obličej si také opláchněte po každé konzumaci mastných potravin, které mohou přispět k ucpání pórů a tvorbě černých teček. Ovšem pozor, častější mytí naopak může dráždit pokožku a umocnit rozvoj akné. Pro mytí pleti využívejte jemné čisticí přípravky, přičemž k dostání jsou také produkty s antibakteriální složkou, která ničí bakterie vyvolávající akné. Pokud zároveň trpíte na velmi mastné vlasy, myjte je o něco častěji. Bylo prokázané, že vlasový maz přispívá k ucpávání pórů na obličeji.
  • Jemné vymačkávání - tady opravdu pozor, aby nedošlo k zanesení bakterií a rozvoji zánětu. Vždy se ujistěte, že máte čisté ruce a oblast s černými tečkami pečlivě očistěte - odličovacím přípravkem nebo jemnou pleťovou dezinfekcí. Jemným mačkáním se snažte zbavit černých teček. Poté pleť znovu očistěte a naneste ideálně přípravek se stahujícími účinky, které vyčištěný pór pěkně uzavřou.
  • Používejte přípravky bez obsahu oleje - to je naprostý základ. Vybrat si bezolejovou kosmetiku, která nemá komedogenní vlastnosti. Jakýkoli produkt obsahující olej totiž může vést k tvorbě černých teček. Pleť proto ošetřujte lehčími přípravky s větším obsahem vody, které se do pokožky dobře vstřebávají.
  • Vsaďte na exfoliační přípravky - pleťové masky či peelingy, konjakové houbičky (ideálně černé, s obsahem bambusového uhlí) jsou pro boj s černými tečkami a prevencí proti nim naprosto ideální. Snadno totiž odstraní odumřelé kožní buňky i nežádoucí maz z obličeje, čím se sníží pravděpodobnost vzniku černých teček.

Jak dát černým tečkám navždy sbohem?

Možností, jak se nadobro zbavit černých teček, je celá řada. Jednou z možností jsou procedury v kosmetických studiích, mezi které řadíme:

  • Mikrodermabrazi - ošetření za pomoci speciálního nástroje, který brousí horní vrstvy kůže a tím odstraňuje ucpávky způsobující černé tečky.
  • Chemický peeling - zbavuje pokožku odumřelých buněk a odstraňuje mazové zátky za pomoci roztoku s obsahem kyselin. Postupem času se horní vrstva jednoduše odloupne.
  • Laserová a světelná terapie - využívají drobné paprsky intenzivního světla ke snížení produkci mazu a likvidaci bakterií. Paprsky zasahují pod povrch pokožky, čímž léčí černé tečky i akné, aniž by poškodily vrchní vrstvu pokožky.
  • Ruční odstranění - pro odstranění zátky se používá speciální extraktor s kulatou smyčkou. Poté, co se v zátce vytvoří malý otvor, odborník zatlačí na extraktor, čímž odstraní ucpané póry.

Zajímavost: Černé tečky se však dají velmi dobře eliminovat léky na předpis, které obsahují vitamín A. Ten zabraňuje tvorbě zátky ve vlasových folikulech a podporuje rychlejší výměnu buněk. Aplikují se přímo na kůži a mohou obsahovat tretinoin, tazaroten nebo adapalen. Dostupných léků je však celá řada. Přesnou léčbu vždy navrhuje přímo dermatolog.

ZDROJE:

https://www.healthline.com/health/blackheads