Dne 28. 4. jsem se na pozvání Unie kosmetiček zúčastnila dalšího skvělého semináře v krásných prostorách v hotelu GrandioR v Praze 1. Tyto semináře pro kosmetičky se konají dvakrát do roka a pokaždé mají velice bohatý program. Vždy jsou pozváni velmi zajímaví hosté z řad lékařů a kosmetologů. Na co si dát pozor při volbě přírodní kosmetiky?

Jak seminář probíhal, co je nového na poli kosmetiky a kdo se semináře zúčastnil, vám představíme v následujícím článku.


Na co si dát pozor při volbě přírodní kosmetiky

Nejprve jsme se věnovali kosmetickým ingrediencím. Hodinovou přednáškou nás prováděla paní Bohumila Chistophová, soudní znalkyně v oboru kosmetiky. Z její přednášky jsem se dozvěděla mnoho zajímavých ale i nových informací na téma přírodní kosmetiky. Pro vytvoření krému, který lze čestně nabízet jako bioprodukt s blahodárnými účinky na pleť, nestačí slepě poskládat ingredience v biokvalitě. Tyto ingredience mezi sebou mohou složitě reagovat a přesto že jsou biologicky odbouratelné a přírodní, mohou jejich kombinací vznikat toxické látky, které našim buňkám naopak škodí. Jako dobrý příklad lze uvést na první pohled nevinnou kombinaci vitaminu C a kyseliny benzoové. Jde o ingredience, které jsou v biokosmetice velice oblíbené a které samy o sobě pleti rozhodně prospívají. Ve vzájemné kombinaci však spolu nepříznivě reagují. Vzniká toxický benzen, který buňkám lidského těla přímo škodí. Tato látka brání v dýchání mitochodrií a tlumí tak metabolismus kyslíku.

Zodpovědným profesionálům tato přednáška důrazně připomněla, jak je důležité soustavně rozvíjet své odborné znalosti a nenechat se ukolébat proudem reklamních sdělení.

Síla mořské vody a řas v kosmetice

Dalším tématem semináře byla mořská voda. Věděli jste, že má podobné složení jako lidská krevní plazma? Mořská voda je navíc velmi bohatá na stopové prvky a ty jsou základními spouštěči mnohých biochemických mechanismů těle. Aby k nezbytné chemické reakci v buňce vůbec mohlo dojít, potřebují enzymy pro svou činnost přísun stopových prvků. Přestože jsou v těle přítomny pouze v minimálním množství, jsou nutnou podmínkou správné funkce organismu a jeho zdravé rovnováhy.
Dopřát si pobyt u moře, to je pro nás něco jako zázračný pobyt v Lourdes, mořská voda dokáže zlepšit kvalitu pokožky a v kombinaci s čerstvým mořským vzduchem také očistit celý organismus. Pokud se k moři v nejbližší době nechystáme, můžeme si jej částečně vynahradit zařazením mořských řas do svého jídelníčku, pravidelnými koupelemi v lázni s mořskou solí a používáním kosmetiky obsahující právě výtažky z mořských řas. Tímto způsobem lze podpořit činnost celého těla a zdraví každé naší buňky.

Mořské řasy v kosmetice:

  • Extrakt z mořských řas díky svému unikátnímu složení dokáže omladit buňky pleti a ochránit kůži před stárnutím. Navíc stimuluje produkci fibroblastů – základních buněk vazivové tkáně člověka – a podporuje syntézu kolagenu
  • Znáte rosolovku řasotvarou – mořskou řasu, která zvyšuje pružnost pleti, dokonale hydratuje a navrací dehydratovanou pleť do původní zdravé rovnováhy. Obnovuje schopnost pleti zadržovat v sobě vodu, má protizánětlivé účinky, je hypoalergenní, obsahuje vitamín D, polysacharidy, minerály a široké spektrum aminokyselin.

Pravda nejen o kosmetice

Další přednášející, pan Mgr. Petr Svoboda, nás poučil o právních a morálních aspektech na téma účinků kosmetických přípravků. Prodejní zbraní jsou právě slibované účinky kosmetiky, které jsou ale velmi často mylné a mohou zákazníka špatně informovat.
Já osobně si velmi cením způsobu, jakým jsou popisovány účinky produktů ETANI. Všechny účinky, které se dočtete u produktů na našem eshopu, vychází z podstaty samotných ingrediencí. Neslibujeme vám hydrataci bez kyseliny hyaluronové, ani zpevnění pleti bez peptidů či kolagenu. Za účinky naší kosmetiky stojí řada testů, certifikátů a také odborníků, kteří nás poskytují kvalifikované konzultace a dokáží tak prokazatelně a správně vyjádřit účinek každého kosmetického produktu. Na správném používání kosmetiky ETANI si zakládáme, protože jsme si vědomi, že jeden produkt či neúplná péče nestačí k tomu, abyste docílili slibovaných účinků.

Pitný režim jako první krok ke krásné zdravé pleti

O polední pauze nás čekalo bohaté občerstvení: sendviče, káva a sladká tečka nakonec. Kouzlo pořadatelského tkví ve vyřešených detailech, jako například dostatek filtrované vody s citrónovou šťávou. To mi připomnělo, jak důležitá je voda pro náš organismus a potažmo i pleť. Při všech metabolických procesech v každé buňce těla hraje voda hlavní roli. Voda je základ a bez dostatečného zavodňování organismu tyto fyziologické procesy nemohou probíhat tak jak mají. Vědět, jak fungují buňky a co pro svoji činnost potřebují, to je ta nejzákladnější znalost, kterou bychom si měli všichni oživit a připomínat. To platí nejen pro krásnou plet v kosmetice, ale především pro naše zdraví jako celek.

Estetická chirurgie s rozumem

Celý seminář pak završil svým vystoupením MUDr. Pavel Kobzik. Nastínil nám současné možnosti estetické chirurgie. V současné době se nabízí řada možností omlazení tváře, a to i bez drastických invazivních chirurgických zákroků. Důležité je však umět skloubit tyto zákroky s vhodnou kosmetikou s přihlédnutím k věku a fyzické kondici.