Co je kyselina hyaluronová a jak se používá?

Kyselina hyaluronová je látka, kterou si vytváří organizmus přirozeně. Jde o důležitou složkou kůže a pojivových tkání. Je přítomna například v kloubech, chrupavce, ve sklivci oka a v dermis – vrstva kůže. V kůži zajišťuje pružnost, jemnost, jas a hydrataci. Chrání před poškozením způsobeným vnějšími faktory a fyzickým stresem.

Kůže vytváří kyselinu hyaluronovou přirozeně, a to zejména v mladém věku. V důsledku stárnutí však její produkce klesá a pro udržení mladistvého vzhledu je nezbytné doplňovat ji formou krémů a koncentrátů.

Opravdu kyselina hyaluronová funguje?

Kyselina hyaluronová pomáhá udržovat pokožku zdravou a hydratovanou a zároveň posiluje její přirozenou schopnost produkovat kolagen. Výrobky s obsahem kyseliny hyaluronové jsou již dnes právem oblíbené a mají i velmi slibnou budoucnost. Jejich používání zprostředkovává nápravu přirozeného stavu kožních buněk. Díky tomuto prostému základnímu principu ošetřování kyselinou hyaluronovou skýtá skvělé výsledky.

V péči o pleť a při prevenci stárnutí pleti je kyselina hyaluronová oblíbená díky širokému spektru svých účinků. To ji odlišuje od většiny ostatních produktů běžně dostupných péče o pleť. Kyselina hyaluronová absorbuje více než 1000 krát více hmotnosti vody, než je její vlastní hmotnost, a je tak schopna poskytnout kůži hloubkovou hydrataci, tím že na sebe navazuje molekuly vody a integruje je do kůže.

Kyselina hyaluronová také stimuluje produkci kolagenu. Jednoduše řečeno, je to jedna z mála složek, u které bylo vědecky prokázáno, že je efektivní.

Jak pomáhá na jizvy?

Kyselina hyaluronová je schopna zabránit zjizvení, protože zabraňuje nadměrnému ukládání kolagenu při hojení ran. Tím zabraňuje tvorbě keloidních jizev.

Proč je vhodná kyselina hyaluronová na obličej a vrásky?

Kosmetika s kyselinou hyaluronovou je velice populární právě proto, že pomáhá předcházet tvorbě vrásek, ale je také velice efektivní při léčbě vrásek stávajících. Terapie kyselinou hyaluronovou se stává oblíbenou volbou při aplikaci dermálních výplní. Je to bezpečný postup, non-chirurgický zákrok, který zjemňuje linie a vrásky v obličeji. Výhodou je, že tento zákrok nevyžaduje testování na kůži před jeho provedením.

V kožní tkáni se kyselina hyaluronová vyskytuje jako želatinová látka, která vyplňuje prostor mezi kolagenními a elastinovými vlákny.

Úloha kyseliny hyaluronové v kůži je: udržet transportní mechanismus základních životně důležitých živin z krve do buněk kůže,

  • hydratovat pokožku,
  • chránit proti mechanickému a chemickému poškození.

Postupně, jak přirozeným stárnutím, tak působením vlivům špatného životního prostředí (jako jsou znečišťující látky a sluneční záření), je normální množství kyseliny hyaluronové v těle degradováno a zničeno.

Kdy lze použít injekce kyseliny hyaluronové?

Injekce kyseliny hyaluronové může být použita jako dermální výplň pro zlepšení kontur obličeje a vylepšení jeho reliéfu.

  • Vrásky na čele
  • Linie vrásek mezi obočím
  • Okolo očí
  • Vrásky kolem úst
  • Hluboké linie vedoucí z jedné strany nosu k rohům úst (nosoretní rýhy)

Téměř všichni lidé mohou být ošetřeni kyselinou hyaluronovou, protože kyselina hyaluronová je chemicky identická s kyselinou hyaluronovou, kterou přirozeně produkuje lidské tělo.

Jak dlouho trvají účinky kyseliny hyaluronové?

Účinky kyseliny hyaluronové nejsou trvalé, protože je přirozeným produktem při vstřiku do kůže postupně absorbován samotnou kůží. Ve většině případů výsledný efekt trvá od 3 do 9 měsíců. Abyste zachovali počáteční výsledky, budete muset ošetření opakovat nejméně 2 nebo 3 krát za rok.

Kyselina hyaluronová se vstřikuje přímo do části obličeje nebo těla, které je třeba léčit. Není třeba říkat, že ošetření musí být vždy provedeno kvalifikovaným odborníkem. Aplikace kyseliny hyaluronové v obličeji, je určena k vyhlazení vrásek. Vyhlazují se vrásky jemné až po ty nejhlubší. Vazebné vlastnosti s vodou a produkci a stimulace tvorby elastinu a kolagenu tak činí pokožku opět mladistvou a pevnou.