Využijte akci na ETANI pleťové séra za 599Kč.
Zákaznická podpora:+420 739 610 850

MUŽSKÁ PLEŤ SI ŽÁDÁ SPRÁVNOU PÉČI. JAK SE O NÍ STARAT, ABY PODPOŘILA VAŠE CHARISMA?

Ano, i muži chtějí vypadat mladistvě a svěže. Klíčem je pěstěná mužská pleť. Víte, jak ji získat?

Zažité stereotypy, že pleťové krémy patří jen do dámského nočního stolku či toaletní taštičky, už dávno neplatí. Dnešní moderní muži o sebe také rádi pečují a mnozí z nich se při péči o svůj vzhled už nespokojí jen s obyčejným mýdlem a vodou. Dokonce si i občas s chutí dopřejí nějakou rozmazlovací proceduru, aniž by jim to jakkoli ubralo na mužnosti. Většině mužů (stejně jako ženám) záleží na tom, jaký udělají dojem. Chtějí se líbit, zakládají si na pěstěném vzhledu a touží podpořit svůj osobitý šarm. To ale není zadarmo a je potřeba pro to udělat i něco navíc.

Není pleť jako pleť

Ačkoliv jsou důvody starostlivé péče o pleť u mužů i žen podobné, cesta k dokonalé pokožce je u nich poněkud rozdílná. Problémy s citlivou pletí, akné, pigmentové skvrny nebo projevy stárnutí nejsou jen výsadou žen. I pánové se s těmito drobnými nedostatky pleti potýkají, avšak cesta k jejich vyřešení je zcela jiná, než u žen. Proč? Mužská pleť má zcela jinou charakteristiku a strukturu než ta ženská, a tudíž potřebuje i speciální péči. Dámy by se tedy neměly obávat, že by jim partner tajně chodil na jejich oblíbený luxusní noční krém. Odlišností mezi mužskou a ženskou pletí, díky které vyžaduje rozdílnou péči, je hned několik. Víte, které to jsou?

Co činí mužskou pleť jedinečnou?

Mužský pohlavní hormon testosteron. Věděli jste, že kromě vlivu na plodnost, růst vousů, tvorbu svalové hmoty či sílu kostí hraje testosteron také zásadní roli v kvalitě a kondici mužské pleti? K nejzásadnějším rozdílům mezi dámskou a pánskou pletí pak patří zejména struktura pokožky. Mužská pleť je až o 20 % silnější, než ta ženská a také je mnohem bohatší na kolagenová vlákna, díky čemuž je mnohem pevnější a odolnější. Velký rozdíl bychom našli také v pružnosti a elasticitě. Právě díky kolagenu, který je zásadní pro hydrataci a udržení vody v pokožce, má mužská pleť o něco menší sklony k tvorbě vrásek. Když přihlédneme ještě k zatěžování pleti častým holením, dostaneme výčet těch největších odlišností mezi ženskou a mužskou pletí. Právě ty dělají mužskou pokožku jedinečnou a jsou zásadním argumentem proto, aby se pánové zaměřili na správnou péči o mužskou pleť.

1. Mužská pleť vyžaduje pravidelné čistění

Důkladné a pravidelné čištění pleti je naprostý základ. Nezáleží na tom, zda trávíte většinu dne za stolem v kanceláři, nebo tvrdě pracujete třeba na stavbě. Vaše pleť je po celý den vystavena mnoha vnějším vlivům, které se na ni při nedostatečném čištění pleti rychle projeví. Prach a jiné nečistoty z ovzduší je zkrátka potřeba z pokožky pravidelně odstraňovat. Jestli vás napadlo, že mýdlo a voda vám k tomu budou skvělými pomocníky, tak na to raději rychle zapomeňte. Mýdlem si díky obsahu tuků, olejů a mastných kyselin způsobíte tak akorát zanesení a ucpání pórů, což vede k dalším nepříjemným projevům. Nejlepší, co můžete pro svou pleť udělat, je začít ráno očistným rituálem za pomociETANI Hydratační odličovací pěny, která je vhodná ke každodennímu odlíčení, umytí a hloubkovému vyčištění pokožky. Čištění pleti vám nezabere více jak dvě minutky a když jej navíc svědomitě zopakujete i každý večer či po každém cvičení, spolehlivě se vyhnete tvorbě černých teček, ucpání pórů i nepříjemnému zarůstání chloupků.

2. Dejte pleti vláhu a výživu

Každá pokožka má dříve či později sklony k šupinatění a vysoušení. Jak je tedy zřejmé, i mužská pleť potřebuje dostatečnou hydrataci. Po opláchnutí čistícího gelu tedy nastává ten správný čas na aplikaci denního krému, emulze nebo balzámu, který se postará jak o hydrataci pokožky, tak o posílení její ochranné vrstvy. Kvalitní denní krém s přírodním složením je pro mužskou pleť navíc zdrojem vitamínů a minerálů, čímž jí dodá i potřebné živiny. Pro pány, kteří nechtějí nechat nic náhodě a nespoléhají se pouze na přívětivou genetickou výbavu, je vhodná péče o mužskou pleť v podobě nočního krému, jehož hlavním úkolem je dopřát pokožce odpočinek a podpořit její regeneraci po náročném dni.

 3. Neopomínejte správné holení

Žádného muže nepotěší, když na něj po ranním holení zírá ze zrcadla jeho zamračené dvojče s oteklou, zarudlou a podrážděnou pokožkou. Některým mužům s citlivou pokožkou může holení s vícebřitou žiletkou způsobovat nepříjemné podráždění. Proč? Jednorázová holítka nebo pánské holicí strojky s vyměnitelnými břity působí velmi blízko pokožky a mohou narušovat její ochrannou vrstvu či dokonce vlasové folikuly vousu, což se na pleti často projevuje v podobě podráždění či odřenin. V takovém případě jsou vhodnější elektrické zastřihovače, které jsou k pokožce mnohem šetrnější. Pro snazší oholení a zmírnění podráždění je vhodné pleť dostatečně zvlhčit a vousy změkčit. K tomu je vhodná voda, ale také speciální holicí pěny či gely. Aplikace regeneračního zklidňujícího mléka či vody po holení by pak mělo být naprostou samozřejmostí.

4. Dopřejte si občas peeling

Stejně jako každodenní čištění je i pravidelné odstraňování odumřelých kožních buněk pro celkovou kondici pokožky zcela zásadní. Žádný muž by se proto neměl ostýchat si alespoň dvakrát do týdne dopřát kvalitní peeling. Ten totiž čištění pokožky povyšuje do úplně jiné úrovně. Hluboké a zanesené póry nevěstí nic dobrého, a právě peeling je ideální pro hloubkovou očistu pleti. Kvalitní peelingy s drobnými mikročásticemi, kterými mohou být například zrníčka šípků, vinné révy a podobně docílíte nejen dokonale čisté pleti, ale také podpoříte její elasticitu, prokrvení, a navíc zabráníte nepříjemnému zarůstání vousů do pokožky.

5. Nezapomínejte na ochranu

Kromě prachu, smogu a nečistot je jedním z největších nepřátel pleti také slunce. Pokožka, která je často vystavena slunečnímu záření bez ochrany, je mnohem citlivější, náchylnější ke vzniku vrásek, pigmentových skvrn a ztrátě pružnosti. Nezapomínejte proto na krémy s ochranným faktorem, které všechny nežádoucí účinky slunečního záření na pokožku minimalizují.

 

ZDROJ:

Easy Skin Care Tips for Guys (onhealth.com)

7 Simple Skincare Tips for Men - Southeastern Dermatology (drdoppelt.com)

Skin care tips for men (aad.org)