Využijte akci na ETANI pleťové séra za 599Kč.
Zákaznická podpora:+420 739 610 850

MACA PERUÁNSKÁ: VYJÍMEČNÁ POTRAVINA S POZORUHODNÝMI ÚČINKY

Maca peruánská v sobě ukrývá mnoho přírodní síly. Zvyšuje tělesnou i duševní kondici a je úžasným zdrojem živin.

Co je maca peruánská?

Maca peruánská, známá také pod přezdívkou peruánský ženšen či řeřicha peruánská, je velmi odolná rostlina s pozoruhodnými účinky. Jedná se o kořenovou rostlinu původem z peruánských And, kde roste v drsných podmínkách vysokých nadmořských výšek. Maca je charakteristická svou jedinečnou zemitou chutí, a právě proto je oblíbenou součástí tradiční i moderní kuchyně. Hlavní jedlou částí macy peruánské je kořen rostoucí pod zemí, který se vyskytuje v několika barvách. Od bílé až po černou. Kořen macy se zpravidla suší a následně drtí. Do jídel či nápojů se nejčastěji přidává sypký v podobě prášku. Maca peruánská je však běžně dostupná i jako doplněk stravy v kapslích nebo v podobě extraktu.

Co maca peruánská umí dát našemu tělu?

Prášek z kořene macy peruánské je velice výživný a je zdrojem mnoha důležitých minerálů a vitamínů. Kromě toho, že je maca bohatá na sacharidy, vlákninu a vitamín C, patří mezi její další výhody i nízký obsah tuků. Maca peruánská v sobě skrývá také mnoho rostlinných bioaktivních sloučenin, díky čemuž je pro tělo unikátním zdrojem živin. Právě díky svému jedinečnému složení je velmi oblíbeným doplňkem stravy u vrcholových sportovců. Některé studie zkoumající účinky macy naznačují, že má schopnost přirozeně zvyšovat výkonnost a vytrvalost, podporovat růst svalové hmoty a udržovat celkovou energii. Maca zkrátka představuje čistě přírodní sílu, která má prokazatelně prospěšné účinky na fyzickou kondici, duševní pohodu, ale dokonce i sexuální výkonnost.

Benefity macy peruánské pro celkové zdraví

Maca peruánská je bohatá na flavonoidy, o kterých se předpokládá, že pomáhají snižovat úzkost a zlepšovat náladu. Je proto považována za vhodný doplněk stravy při depresích, stavech úzkosti a dalších příznacích psychické nepohody. K dalším výhodám, které maca peruánská představuje pro celkové zdraví, je její vliv na krevní tlak. Z výsledků poslední studie, jež se zabývala účinky macy, lze vyčíst, že pravidelné užívání 3,3 g macy peruánské po dobu 12 týdnů znatelně snižuje hodnoty krevního tlaku. Kořen macy peruánské se mimo jiné rovněž vyznačuje svou schopností podporovat přírodní antioxidanty v těle, čímž pomáhá lidskému organismu odolávat nepříznivým vnějším vlivům a působení volných radikálů. V souvislosti s macou peruánskou existuje i řada dalších zajímavých výzkumů. Příkladem je vědecká studie z roku 2014, která prokázala pozitivní účinky macy na lidskou paměť. Na jejím základě byla poté maca peruánská doporučena jako jedna z podpůrných přírodních látek při léčbě ovlivňující paměť, jako je například Alzheimerova choroba. Kromě nepopiratelných pozoruhodných účinků na celkové zdraví je maca peruánská považována za přírodní poklad, který dokáže značně pomoci párům, jež mají potíže s přirozeným početím.

Maca peruánská na podporu plodnosti

V dnešní době má v České republice každý pátý pár problémy s neplodností nebo potíže s početím. Pokud se partnerům několik měsíců nedaří počít vytoužené miminko, je ve většině případů nutné podstoupit několik různých testů a vyšetření, které by odhalily případné příčiny jejich nezdaru. Kromě dodržování doporučení svého ošetřujícího lékaře však může pár zvýšit šance na miminko i přirozenou cestou. Právě v takovém případě může být maca peruánská tou správnou volbou.

Účinky macy peruánské u mužů

Existuje několik klinických studií, které jednoznačně prokazují pozitivní vliv macy na kvalitu, počet i pohyblivost spermií. Maca peruánská rovněž podporuje libido a mužskou touhu, čímž také značně zvyšuje šance na oplodnění. Bylo rovněž prokázáno, že pravidelné užívání macy snižuje u mužů riziko erektilní dysfunkce.

Účinky macy peruánské u žen

Maca peruánská je považována za velmi účinného přírodního pomocníka především pro ženy procházející menopauzou. Mnoho výzkumů nezvratně prokázalo schopnost snižovat příznaky menopauzy, kterými jsou návaly horka, noční pocení a změny nálad. Maca peruánská rovněž harmonizuje menstruační i ovulační cyklus a přispívá k hormonální rovnováze.

S čím ještě maca peruánská pomáhá?

  • Podporuje správnou činnost reprodukčních orgánů a zvyšuje plodnost
  • Má vliv na sexuální apetit a nárůst libida
  • Harmonizuje menstruační a ovulační cyklus
  • Posiluje imunitní systém
  • Je zdrojem potřebných vitamínů a minerálů
  • Snižuje příznaky menopauzy
  • Podporuje erekci a snižuje riziko erektilních dysfunkcí
  • Zlepšuje psychickou odolnost a náladu
  • Stará se o hormonální rovnováhu
  • Působí jako afrodiziakum
  • Příznivě působí na paměť a duševní zdraví
  • Zvyšuje odolnost vůči stresu

 

ZDROJE:

Maca for Fertility - RSC Bay Area

9 Benefits of Maca Root (and Potential Side Effects) (healthline.com)

10 health benefits of maca root (medicalnewstoday.com)