Zvýšená pigmentace kůže je stále častějším problémem, který jen málokterá žena uvítá s nadšením. Hyperpigmentace se může projevit v různých podobách od malých skvrnek až po rozsáhlé mapy, které mohou pokrývat větší část pokožky. Z jakých důvodů se skvrnky světle hnědé až černé barvy objevují na naší pokožce?

Co je hyperpigmentace?

Nadměrná pigmentace kůže v podstatě značí nadbytek melaninu. Poruchy pigmentace jsou nejčastěji tvořeny základními typy fyziologických barviv – melaninem a hemoglobinem. Při hyperpigmentaci produkují buňky v kůži nadměrné množství barviva. Melanin je hnědý a buňky ho produkují jako reakci na sluneční záření, zatímco hemosiderin je spíše světlé, rezavohnědé barvy a pochází z hemoglobinu, který obsahuje železo. Zvýšená pigmentace kůže se projevuje v podobě malých teček, skvrnek či flíčků, ale i rozsáhlejších pigmentových map, které pak představují nemalý estetický problém.

Příčiny nadměrné pigmentace

  • Sluneční záření – tvorba melaninu je ovlivněna intenzitou slunečního záření. Pokud chcete docílit světlejšího pigmentu své pokožky, je nezbytné vyhnout se opalování, a to také v soláriu. Dalším nezbytným krokem je pravidelné používání krému s vysokým ochranným faktorem.
  • Dědičnost – i vrozené dispozice mohou mít na vznik hyperpigmentace určitý vliv. Pokud se ve vaší rodině v minulosti zvýšená pigmentace objevila, je velmi pravděpodobné, že se může v průběhu let projevit také u vás.
  • Protizánětlivé zhnědnutí kůže – změnu zbarvení kůže mohou vyvolat také kožní choroby. Mezi časté příčiny hyperpigmentace patří například bakteriální infekce či akné.
  • Hormonální nerovnováha – hyperpigmentace může být rovněž následkem hormonální nerovnováhy v těle. V tomto případě je možné zvýšené pigmentaci částečně předejít užíváním kvalitních doplňků stravy, které svými účinky pozitivně ovlivňují hladinu hormonů.

Velmi šikovným pomocníkem je MACA NEGRA FORTE s extraktem rostliny macy horské, která vám přírodní cestou pomůže vyrovnat hormonální hladiny. Kromě toho, že příznivě působí na stabilizaci hormonů, dodává také energii, vitalitu a příznivě působí na celkově zdraví orgánů i organismu.


Projevy hyperpigmentace

Stejně jako má hyperpigmentace několik různých příčin, může mít i vícero odlišných projevů.  Je všeobecně známé, že slunce dokáže svým zářením na naší pokožce vymalovat roztomilé flíčky, kterým už naše babičky říkávaly “pihy krásy”. Existují ovšem i další projevy hyperpigmentace, které nemusí být pouhým roztomilým flíčkem, ale mohou představovat skutečný problém.

Pihy – ephelides

Pihy jsou geneticky podmíněné a sklon k jejich tvorbě je zpravidla vrozený. Pihy bývají typickým znakem rusovlasých a světlovlasých lidí. Jejich barva a tvar se většinou za celý život nijak výrazně nezmění. Pihy jsou druh hyperpigmentace, která se nejčastěji objevuje na nose, v obličeji, pažích a horní části hrudníku.

Solární lentigo

Tento druh hyperpigmentace se převážně projevuje na jaře a v létě jako reakce na sluneční záření. Během zimy většinou vybledne nebo úplně zmizí. Objevuje se převážně díky dědičnosti. Vyskytuje se nejčastěji na obličeji a ramenech.

Melasma (chloasma)

Chloasma je druh hyperpigmentace, který se nejčastěji objevuje v těhotenství, převážně v oblasti obličeje. Jsou to ostře ohraničené skvrny hnědé barvy, které se vyskytují až u 90 % těhotných žen. Mohou být zapříčiněny reakcí na kombinaci některých léků a slunečního záření, antikoncepci či nevhodnou kosmetiku.

Protizánětlivá hyperpigmentace

Zánětlivá onemocnění kůže mohou způsobovat zvýšenou tvorbu pigmentu. Akné a jizvy vzniklé po zhojení hnisavých pustul jsou častou příčinou hyperpigmentace. I jiná onemocnění (jako například opary a plísňové infekce) mají za následek nadměrnou tvorbu pigmentu.


Nezapomínejte na prevenci

Prevence je z hlediska výskytu hyperpigmentace velmi důležitá. Správný přístup k vaší pokožce vám totiž pomůže předejít nechtěné tvorbě pigmentu. Vaší pokožku potěšíte zejména pokud:

  • budete při pobytu na sluníčku používat kvalitní ochrannou kosmetiku.
  • budete používat čistě přírodní kosmetiku bez dráždivých složek a parfemace.
  • nebudete podceňovat zánětlivé kožní reakce.
  • budete pravidelně navštěvovat dermatologa pro kontrolu vašich znamének.