S přibývajícími léty se snižuje schopnost pleti udržet hydrataci. Naštěstí existuje arganový a opunciový olej, které jsou skutečným požehnáním pro pokožku těla, pleť i vlasy. Nahradí nám tedy pleťový krém nebo poslouží jako vlasový zábal. Mezi takovými přírodními přípravky vynikají arganové a opunciové oleje. Oba oleje jsou vhodné na všechny typy pleti.

Marocký arganový olej a jeho blahodárné účinky

Arganový olej je považován za elixír mládí. Je bohatý na vitamín E, ferulové kyseliny, steroly a polyfenoly, skvalen, karotenoidy, kyselinu linoelovou, Omega 3 a 6 mastné kyseliny a esenciální mastné kyseliny, které blokují volné radikály a podporují tvorbu kolagenních vláken. Tak udržují pokožku mladou a hydratovanou.

K čemu je arganový olej dobrý?

  • V první řade arganový olej vyživuje a hydratuje pokožku. Nechává jí hladkou a sametově hebkou, aniž by ji zatěžoval. Má překvapivě silné účinky zpomalující stárnutí, neboť blokuje volné radikály, které jsou hlavním nepřítelem buněčných struktur a příčinou stárnutí pleti. Arganový olej působí na dva základní proteiny, které jsou součástí pojivové tkáně: elastin a kolagen. Lze proto očekávat, že vaše pleť bude při pravidelném používání elastičtější a tonická.
  • Do jisté míry ochraňuje pleť před invazivními atmosférickými vlivy – zejména před ultrafialovým zářením a smogem.
  • Vyživuje a posiluje vlasové vlákno, proto je arganový olej vhodný v péči o vlasy. Při aplikaci na pokožku hlavy předchází tvorbě lupů.
  • Pozitivně argan působí na nehtové lůžko. Posiluje nehty a ty se pak netřepí a dostávají přirozený lesk.
  • Nejen během těhotenství je vhodný jako prevence vzniku strií.

Z čeho se vyrábí arganový olej?

Arganový olej pochází z ořechu stromu, který prospívá pouze v Maroku: Argania Spinosa, neboli Arganie trnitá. Tento strom vyrůstá do výšky 8 až 10 metrů a dožívá se i 200 let. Je charakteristický svými ostnatými větvemi, které jsou bohatě ověšené ořechy připomínajícími oválné bobule. Tyto nejprve zelené bobule při dozrávání dostávají žlutohnědou barvu. To je ten pravý moment pro jejich sklizeň. Se sklizní se začíná v červnu a v září je sklizeno. Po sklizni ořechy procházejí procesem lisování, které z nich získává tento hodnotný olej.
Ne všichni vědí, že máme 2 typy arganového oleje – potravinářský a kosmetický olej.

  • Kuchyňský arganový olej je charakteristický svým tmavým zabarvením, jež je způsobeno pražením bobulí před samotným lisováním.
  • Nás nyní zajímá kosmetický arganový olej. Má mnohem světlejší barvu než potravinářský, neboť se lisuje z bobulí, které se nepraží.

Jak se Arganový olej používá?

Široké spektrum využití arganového oleje rozšiřují bohaté možnosti způsobů používání. Pojďme se tedy podívat, jak jej správně použít, aby měl skutečně skvělé účinky pro pleť, vlasy nebo nehty.

Obličej, krk a dekolt

Jak už bylo řečeno, arganový olej hydratuje a vyživuje pleť. Stačí ráno a večer nanést pár kapek čistého oleje na obličej, krk a dekolt, a vmasírovat je krouživými pohyby do úplného vstřebání.

Olej doporučuji nanášet na navlhčenou pleť. Olej s vodou vytvoří optimální emulzi, která zaručí hydrataci pleti a zároveň na pleti vytvoří film, který zabrání následnému odpařování vody z pokožky. Když olej na pleť nanesete bez navlhčení (obzvláště máte-li suchou pokožku), ochudíte ji o tuto možnost zvlhčení.

Je-li vaše pleť příliš mastná, nebo pokud na vaši pleť samotný olej působí spíše nepříjemně, můžete jej přimíchat do svého oblíbeného denního či nočního krému.

Vlasy

Arganový olej je opravdový balzám na roztřepené a suché konečky. Stačí nanést pár kapek oleje na suché vlasy nebo na mokré vlasy po umytí před jejich vysoušením. Ochráníte tak vlasy před poškozením horkým vzduchem a žehličkou. Než arganový olej na (mokré či suché) vlasy nanesete, nejprve jej rozetřete v dlaních, aby se rozehřál. Po nanesení oleje rozčešte vlasy hřebenem takovým způsobem, aby bylo zajištěno jeho dobré vstřebání.

Arganovým olejem můžete rovněž mírně promasírovat pokožku pod vlasy. Navlhčete si ruce a jemnými tahy vmasírujte pár kapek arganového oleje. Oslabíte tak tvorbu lupů a vaše pokožka se prokrví a vyživí. Na pokožku vlasaté části hlavy se často zapomíná a vlasy pak padají a ztrácejí vitalitu.

Masáže arganovým olejem

Arganový olej se používá rovněž při relaxačních masážích. Nenasycené mastné kyseliny snižují bolestivost a ztuhlost svalů a kloubů. Důležitá je ovšem volba kompetentní masérky či maséra.

Nehty

Existuje více způsobů ošetření nehtů arganovým olejem. Můžeme jej nanést přímo na nehtové lůžko vatovým tamponkem, nebo nakapat pár kapek do teplé vodní lázně, která poskytne změkčující či vyživující kůru před manikúrou. Do takto připravené vodní lázně můžeme přidat pár kapek citronu.

Arganový olej po koupeli

Kvůli zvláčnění pokožky těla je nejlépe nanést arganový olej po koupeli na ještě vlhkou pokožku, kdy jsou póry čisté a otevřené. Dostatečné množství oleje rozetřeme na vlhkou pokožku a jemnými tahy vmasírujeme do kůže. Zabalíme se do froté županu a necháme olej vstřebat. Tato metoda je velmi vhodná pro toho, kdo má pokožku suchou a dehydrovanou.

Nemáte-li pokožku extrémně vysušenou, můžete arganový olej zamíchat do vašeho oblíbeného tělového krému. Doporučuji krém, který neobsahuje silikony, parafíny ani jiné deriváty ropy.
Arganový olej je velmi vhodný pro ženy v těhotenství. Pomáhá předcházet tvorbě strií a díky svému zcela přírodnímu složení neohrožuje zdraví matky ani dítěte.

Arganový a opunciový olej z naší nabídky:

Pro naše zákaznice máme arganový olej Etani, které patří mezi vysoce kvalitní oleje. Můžete je využívat v komplexní péči o vaše tělo. Produkty tohoto výrobce si získaly široké mezinárodní uznání. K jejich výrobě se používá výlučně etický, 100% autentický, čistý a organický arganový olej.

Opunciový olej

Výjimečný olej, který díky vysokému obsahu vitaminu E a kyseliny linolové předčí i arganový olej. Tím je právě opunciový olej, který je znám také jako kaktusový nebo nopálový. Díky svému složení je perfektním bojovníkem proti stárnutí pleti. Opunciový olej je tedy novým průkopníkem anti-aging ošetření.

Opunciový olej obsahuje betalainy (účinné antioxidanty nacházející se například i v řepě), aktivní minerály a aminokyseliny. Opunciový olej chrání před volnými radikály, stimuluje růst nových buněk a zklidňuje záněty. Tento olej je vhodný zejména pro osoby, které mají s užíváním většiny kosmetických olejů problémy, protože se lehce vstřebává a proniká pod povrch pokožky.

Tento antioxidační olej nejvyšší jakosti je 100% čistým extraktem ze semen plodů opuncie. Olej z těchto olejnatých semen indického fíkovníku je velmi prospěšný pro všechny typy pleti a vykazuje mimořádné účinky na kůži traumatizovanou intenzivním slunečním zářením.

Má regenerační a zpevňující účinky. Napomáhá zpomalit proces stárnutí pokožky a zabraňuje tvorbě vrásek. Díky vysokému obsahu vitamínu E vykazuje výrazné antioxidační účinky a chrání před volnými radikály. Tento vzácný olej proniká do hlubokých vrstev pokožky a nemastí povrch. Může být použit jako antioxidační sérum před nanesením krému.
Je schopen zpomalit stárnutí pokožky a působí blahodárně na vrásky a další známky stárnutí. Při pravidelném používání můžete zabránit tvorbě kožních skvrn. Chrání před poškozením v důsledku působení slunečního záření.

Opunciový olej prospívá zralé pleti a lze jej s úspěchem použít například i na pupínky, a to díky jeho hojivé, antiseptické, protizánětlivé a maz regulující schopnosti. Je to také skutečný lék na celulitidu.

Více o vzniku a historii opunciového oleje

Jde o extrakt ze semen kaktusu Opuntia Ficus, což je šťavnatá rostlina rozšířená zejména v oblasti Středozemního moře. Aztékové jej považovali za posvátnou rostlinu. Pěstovali ji, aby mohli extrahovat karmín z broučků, kteří dodnes kolonizují její listy. Tento kaktus je znám již po staletí i marockým ženám, které jej používají k čištění pokožky a k navrácení lesku svým vlasům.

Jak si vybrat? Arganový a opunciový olej?

Arganový olej je vhodný v komplexní péči o tělo, pleť, vlasy i nehty. Doporučuji ho pro sušší pleť, také vám pomůže v urychlení hojení jizev nebo poranění.
Opunciový olej doporučuji pokud je vaše pleť mastnější a trpíte na akné. Je to silný bojovník proti vráskám a pigmentovým skvrnám. Opunciový olej je vhodný pro ošetření pleti v okolí očí a pro celkové zlepšení struktury pleti.

Osobně vám arganový a opunciový olej velmi doporučuji – jsou to skvělé přírodní produkty!