Zákaznická podpora:+420 739 610 850

OBLIČEJOVÁ JÓGA A KÁMEN GUA-SHA: DVOJICE SE SÍLOU OMLAZUJÍCÍHO ÚČINKU

Jak získat svěží, pevnou a mladistvou pleť? Jednoduchým receptem je obličejová jóga a kámen Gua-sha.

Ačkoli je věk jenom číslo, moc dobře víme, že stárnutí pokožky je naprosto přirozenou součástí života. Vlivem let se pokožka každé ženy mění. Velkou měrou ji ovlivňuje nejen práce hormonů, ale také životní styl. Přestože některé tělesné procesy ovlivnit nedokážeme, i tak můžeme přidat ruku k dílu a pomoct naší pokožce v tom, aby zářila přirozeně mladistvým a svěžím dojmem. Naše pokožka si pamatuje skutečně všechno a při troše kvalitní péče se nám dokáže viditelně odvděčit. Je to stejné jako s tělem. Pokud se dobře stravujeme a cvičíme, jsme zdravější a v mnohem lepší kondici. A stejnou vitalitu můžeme dopřát i své pokožce. Jedním ze způsobů je pravidelná obličejová jóga ve spolupráci s přírodním kamenem Gua-sha, které ve vzájemně harmonii přináší spoustu estetických výhod.

Co dokáže obličejová jóga?

Pod pojmem obličejová jóga se skrývá soubor jednoduchých, přitom maximálně účinných cviků, které přinášejí pokožce řadu úžasných benefitů. Při pravidelném cvičení obličejových partií se výrazně zlepšuje pevnost i pružnost pokožky, dochází ke zeštíhlení tváře a celkovému zjemnění kontur. Obličejová jóga je zároveň skvělou prevenci a do jisté míry i receptem na eliminaci otoků, a to zejména v oblasti kolem očí. Hravě dokáže předcházet vzniku vrásek a také zmírnit projevy již vzniklých nedokonalostí. Pro ještě lepší efekt je v rámci obličejové jógy vhodné používat kvalitní a čistě přírodní oleje či krémy, které usnadní celé cvičení a soustavně pokožce dopřejí výživu i hydrataci.

Co dokáže kámen Gua-sha?

Zatímco o obličejové józe jste už pravděpodobně někde slyšeli, kámen Gua-sha bude dost možná pomocníkem, jehož kouzlo objevujete poprvé. Gua-sha (gua znamená v překladu škrábat, sha představuje červenání kůže) je masážní kámen vyrobený z přírodních minerálů, který je symbolem tradiční čínské metody ve smyslu terapeutických masáží. Kámen Gua-sha má specifický tvar, jehož podoba není náhodná. Každá hrana totiž slouží pro masáž konkrétní části obličeje. Ačkoli kámen Gua-sha působí poměrně nenápadně, při pravidelném používání umožní pleti doslova rozkvétat. Vůbec nejlepší je používat jej v kombinaci s hydratačními krémy nebo oleji, díky nimž bude po pokožce hezky klouzat. Co všechno tento zázračný kámen umí 

  • Stimuluje vitální energii
  • Redukuje jemné vrásky a předchází jejich tvorbě
  • Zpevňuje, zjemňuje a vyhlazuje pokožku
  • Projasňuje a zdůrazňuje kontury tváře
  • Podporuje proces odvádění toxinů
  • Stimuluje krevní oběh
  • Zlepšuje produkci kolagenu a elastinu
  • Snižuje sekreci kožního mazu
  • Usnadňuje lepší vstřebávání pečujících přípravků
  • Zbavuje pokožku odumřelých buněk
  • Eliminuje červené žilky
  • Uvolňuje napětí svalů v oblasti tváře

woman-doing-self-massage-with-rose-quartz-gua-sha-stone

První lekce obličejové jógy s kamenem Gua-sha

Při pohledu na celkové účinky je zřejmé, že právě tato dvojice bude snadnou a přitom perfektní cestou, která pomůže vaši pokožce na cestě k dokonalosti. Jak ale používat obličejovou jógu a kámen Gua-sha, abyste zlepšili zdraví své pokožky a od obou technik získali co nejvíc? Předně je důležité říct, že této proceduře je vůbec nejlepší věnovat se zejména ráno. Díky tomu totiž probudíte svou pokožku, podpoříte lymfatický systém a dáte svou životní sílu (Qi) do pohybu. Nejenže účinky obou technik spatříte na pokožce, ale pocítíte je i na své náladě a úrovní energie. A není nic lepšího, než začít den jako znovuzrozená. Teď už se ale přesuňme přímo k celému postupu. Vzhůru za krásnou pletí a její vitalitou!

1) Probuzení kůže

Než začnete, ujistěte se, že máte čisté ruce a čistý obličej. Naneste trochu kapek oleje nebo hydratačního séra a konečky prstů rychle poklepávejte po celém krku i obličeji, což probudí pokožku a povzbudí krevní oběh. Poté jemně přejíždějte prsty po stranách krku směrem k bradě. Ve stejném stylu se věnujte také tvářím a posléze čelu.

2) Pocit zklidnění a uvolnění

Začněte od středu čela a jemně masírujte prsty jedné ruky směrem ke spánkům. Opakujte s druhou rukou a pokračujte ve střídání jedné a poté druhé strany. Díky takové masáži odvedete z těla stres a napětí, zároveň také budete stimulovat akupresurní body. Pokračujte masírováním pomocí ukazováčků od středu obočí směrem nahoru. Nakonec jemně kružte kolem očního okolí, kde vyvíjejte pouze lehký tlak. Tento způsob cvičení je skvělý po ránu zejména tehdy, pokud jste se ráno probudili s tmavými kruhy a váčky pod očima.

3) Uvolnění napětí

Nyní využijete obě ruce zároveň. Pomocí dvou prstů a palce jemně sevřete celou oblast tváří a masírujte směrem dolů. Tím krásně posílíte krevní oběh, rozpohybujete energii a dopřejete pokožce spoustu živin a kyslíku. Stejnou techniku opakujte podél linie čelisti a postupujte směrem ven od brady. Poté pomocí palců pevně masírujte linie pod čelistí - opět začnete u brady a postupujete směrem ke konci čelisti. Tím uvolníte veškeré tělesné napětí, které se často promítá právě do oblasti čelisti. Následně vytvarujte ukazováček a prostředníček do tvaru V. Ukazováčkem nad horním rtem a prostředníkem na spodním rtu masírujte celou oblast. Můžete také spojit dva ukazováčky nad středem horního rtu a kroužit kolem rtů, dokud se vaše prsty nedotknout brady. Závěrem tuto část obličejové jógy zakončete jemným hlazením po stranách krku.

3) Gua-sha masáž

Nyní si připravte kámen Gua-sha. Pokud budete proceduru využívat ráno, nejlépe se hodí zejména nefrit nebo růženín, které patří k všestranným kamenům s chladivými a osvěžujícími účinky. Na večer je pak nejlepší čirý křemen, který uklidňuje a pomáhá odstranit stres z proběhlého dne.

Ještě, než začnete se samotnou masáží, je nejlepší zvolit techniku Án Fa, což znamená přidržení. Držte kámen tak, aby dvojitě zakřivený okraj směřoval ke stropu a jednu z ploch přiložte ke kůži těsně pod okem. Vydržte několik sekund a opakujte na druhé straně. Poté zavřete oči a plochou stranou jemně zatlačte na každé okolo. Chladivý kámen oblast pěkně uklidní, pomůže redukovat otoky a probudit unavené oči.

Nyní otočte kámen tak, abyste pracovali s jemně zakřivenou stranou. Jemně přejeďte po krku, abyste aktivovali lymfatický systém a odstranili toxiny z oblasti mandlí. Obraťte kámen na stranu s dvojitě zakřiveným okrajem a jemně jím masírujte linie čelistí - začněte u brady a postupujte směrem ven. Pokud v konkrétní oblasti cítíte napnutí, klidně se tomuto místu věnujte o něco déle, tedy až do fáze úplného uvolnění 

Znovu obraťte kámen a přejíždějte přes oblast tváří směrem ven a nahoru od nosu. Poté se přesuňte do oblasti obočí a kopírujte křivku obočí směrem od kořene nosu do stran. Pokud je pro vás tato oblast bolavější, znamená to, že je ve vašem těle spousta napětí, proto se opět této partii věnujte o něco déle. Nakonec přejděte na čelo, kde kamenem s lehkým tlakem masírujte oblast od obočí až k linii vlasů.

Tip: Aby výsledek byl ještě dokonalejší a přinášel viditelné výsledky, každý tah kamene ideálně opakujte 5-10x na obou stranách. 

 

ZDROJE:

https://faceyogaexpert.com/face-yoga-and-gua-sha/

https://faceyogamethod.com/how-to-pair-gua-sha-with-face-yoga/